Какво да попитаме интервюиращия?

По време на интервю за работа по-скоро ние сме страната, която винаги отговаря на въпросите, зададени ни от мениджъра по подбор в компанията, за която искаме да работим. Но това съвсем не трябва да бъде едностранен процес. Разбира се, ние също бихме могли да задаваме въпроси, дори ви съветваме да го направите, защото така: 1) ще получите повече информация за позицията, за която кандидатствате, 2) ще опознаете малко повече и самата компания и 3) ще направите много добро впечатление на отсрещната страна, показвайки заинтересованост и ангажираност. Но какво всъщност да попитате ли?

Ето няколко умни въпроса, които може да зададете по време на интервю за работа:

1. „Защо позицията е отворена?“

Ако позицията е новооткрита, това показва, че компанията се разраства и може ще ви даде възможност да се развивате заедно с нея, внасяйки своите нови и свежи идеи.

Ако позицията е по заместване или поради замяна на кадри, ще може да разберете какво наистина ще се изисква от вас в ролята и с какъв стандарт компанията ще ви сравнява. Може също така да попитате и „Кои бяха някои от най-големите предизвикателства, пред които (име / роля) се изправи на тази позиция?“. Това ще ви даде и допълнителна полезна информация.

2. „Какво би довело до успех в ролята и какви са перспективите за растеж?“

Този въпрос ще ви даде представа за това, което работодателят наистина цени извън общите очаквания за ролята. Ще разберете и дали компанията е склонна да подкрепя служителите в постигането на техните кариерни цели.

3. „Как изглежда един типичен ден в ролята на (името на позицията)?“

Колко пъти работата ви се е оказвала различна от това, което сте си представяли или е било включено в описание на ролята към обявата за работа? Затова трябва да научите колкото се може повече за това как наистина би изглеждало вашето ежедневие в компанията. Попитайте и с кого ще работите заедно (какъв е екипът, към който ще се присъедините) и кой ще е вашият пряк ръководител, пред когото ще отговаряте за постигнатите резултати.

4. „Можете ли да споделите пример, илюстриращ фирмената култура на компанията?“

Често ще чуете от интервюиращия, че „ние сме като семейство“, когато питате за фирмената култура. Дали това е истината обаче може да разберете от конкретните истории и примери, които вашият интервюиращ ще сподели. И ако не могат да посочат нито еден пример, това може да е знак да продължите напред в процеса по търсене на перфектното местенце за вас в друга компания.

5. Попитайте за най-важното за вас:

Тази роля ще бъде ли подходяща за вашия начин на живот и ценности? Не губете времето си да разберете по-късно, чак след като сте започнали работа и са минали няколко месеца. Разберете още по време на първото ви интервю дали работното ви време ще е гъвкаво. Ще се очаква ли да работите извънредно? Има ли опция за отдалечен офис? Каква е фирмената култура? Как компанията се грижи служителите си – има ли възможност за обучения, допълнителни облаги? Каква подкрепа и ресурси бихте имали в тази роля? Какво включва пакетът на цялостното възнаграждения на служителите: допълнително здравно осигуряване, бонусна схема, ваучери за храна и други стоки, преференциални условия за служители за дадени стоки/услуги и т.н.?

6. Бонус въпрос: „Какъв е текущият проект, по който работите, и който ви вълнува?“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.