За една част от кандидатите за работата, интервюто може е притеснителен процес, а за друга дори плашещо изживяване. Сега си представете, че интервюто няма да е лично, а ще трябва да се проведе онлайн! Фактори като невъзможност да усетите настроението в стаята, липса на лична комуникация лице в лице и непосещаване на офиса на компанията, в която може би ще работите, превръщат интервюто в един още по-труден и предизвикателен процес.

В следствие на пандемичната обстановка, провеждането на онлайн интервюта за работа чрез различни платформи за комуникация се превърна в все по-често срещата тенденция при много компании, търсещи нови кадри. Но вирусът съвсем не е единствената причина за тази промяна. Със сигурност той беше така нужният тласък в тази посока, но с правилната подготовка, онлайн интервюто за работа има много предимства и за двете страни.

Работодателите са заети, много заети хора, а технологията просто улеснява процеса, което пести време. Освен това на вас също ви спестява време и усилия в пътуване, в обикаляне из целия град, за да стигнете до дестинацията си за интервю (като накрая често сме изморени, леко изнервени от лутането по различни офиси, през лятото много разгорещени и може би вече с леко измачкани, не толкова представителни дрехи).

Интервюирането чрез видео обаче носи със себе си и набор от някои проблеми.

Макар някои хора вече успешно да владеят изкуството на видео интервюто, други са сравнително нови в това начинание и ще се учудите от грешките, които те допускат. Ако не искате да бъдете от втория тип хора, вижте съветите, които подготвихме по-долу, за успешно провеждане на онлайн интервю за работа.

Облечете се добре

Онлайн интервюто все пак не е телефонно интервю, което означава, че интервюиращият ще може да ви вижда – въпреки че не сте там лично. Може да звучи очевидно, но всъщност сме чували за хора, които седят за онлайн интервю облечени в пижами! Трябва да се облечете така, както бихте се облекли и за всяко друго интервю (а именно, умно и бизнес), като това важи и за долната половина на тялото ви, макар тя да не се вижда на камерата през по-голяма част от времето. Но представете си, поради някаква причина ви се наложи да се изправите пред камерата, преди края на интервюто, и се вижда как сте с риза отгоре, а плажни шорти отдолу… Определено няма да направите най-доброто впечатление на бъдещия си работодател.

Премахнете всичко, което отвлича вниманието ви

Вероятно ще провеждате интервюто за работа у дома (което силно ви препоръчаваме, вместо да се ползват обществени места като кафенета, защото там не можете да контролирате 1) нивата на шума и 2) силата на интернет сигнала). Ако имате деца или домашни любимци, помолете някой да ги гледа в друга стая от вашето жилище (не искате прекалено нетърпеливото ви куче, например, да скочи в скута ви, частично отнемайки от вниманието ви по време на интервюто, нали?); уверете се, че телевизорът е изключен и телефонът ви е на (изцяло) безшумен режим. Нищо не показва повече липса на професионализъм като телефон, който бръмчи по средата на интервюто за работа.

Внимателно изберете място за интервюто

След като се установите на място за интервюто, помислете къде в действителност сте се позиционирали.

Ако, например, сте до източник на топлина, има вероятост да започне да ви става твърде горещо, което ще довече до зачервяване на лицето ви, което пък може да се изтълкува погрешно от страна на интевюиращия като признак за неувереност или желание да прикриете нещо (че нямате опит в конкретна сфера, например). По същия начин, ако застанете до отворен прозорец, 1) от една страна може да се чуват странични шумове, пречещи на добрата онлайн комуникация и 2) по някое време може да ви стане леко студено, което ще ви накара да потръпвате, което отново може да се изтълкува погрешно от отсрещната страна или пък вас да ви разконцентрира (опитвайки се да се стоплите и пропускайки същината на разговора).

И тъй като е важно да виждате интервюиращия си по всяко време (препоръчваме ви да прочетете няколко статии за хората и мимиките им), бъдете внимателни, че на екрана ви няма отблясъци, за да ги виждате добре. Също така, не сядайте с гръб към прозорец или друг източник на светлина, защото лицето ви ще е тъмно и няма да ви виждат добре.

Проверете заобикалящата ви среда

Ако сте седнали в кухнята например, уверете се, че за фон нямате мръсни чинии, които чакат да бъдат измити, купчина дрехи, чакащи да бъдат сгънати или играчките да бъдат прибрани. Също така, ако искате да държите чаша с кафе, вода или чай под ръка, опитайте се да оставите чашата настрана, така че когато интервюиращият погледне към вас, да не се обърка от бъркотията пред лаптопа ви.

Винаги си представяйте „зоната на интервюто“ като вашето работно пространство – искате да изглежда добре, да е организирано и показателно за професионализма ви.

Подгответе се психически

Някои хора намират онлайн интервютата за по-лесни, защото може да се настанят удобно вкъщи, без да е нужно да се срещат с непознати лично; други хора пък ги намират за по-плашещи точно поради тази причина и им е трудно да имат правилната психическа нагласа за предстоящото интервю. Ако сте от втория тип хора, бихме препоръчали да си отделите половин час преди интервюто, за да се подготвите психически. Пийнете малко билков чай; слушайте малко релаксираща музика; дори опитайте да медитирате! Каквото и да работи за вас, помнете, че започването на онлайн интервюто за работа в спокоен дух, може да промени света ви. 🙂

Както виждате с подходящата подготовка и нагласа, онлайн интервюто за работа не е толкова страшен и предизвикателен процес.

Ако се чувствате готови за него, може да се впуснете в процеса по започване на нова работа с някои от нашите близо 150 отворени позиции.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.