Какво правят компаниите за привличане и задържане на служители?

Направихме кратко проучваме за политиките за цялостно възнаграждение на служителите, които партньорите на Adecco България прилагат.

Какви типове възнаграждения се използват? Дават ли се специални бонуси за празници? Какво е важно за служителите днес и как избират те своята компания?

Отговорите на тези въпроси и допълнителна интересна информация, открийте в резултатите от проучването по-долу:

Как се променя погледа на компанията върху служителя

Исторически концепцията за наемане на служител е „труд срещу надница“ и следователно заплащането е най-ключовият елемент в трудовите отношения. Връзката работодател-служител обаче еволюира и много отдавна компаниите приемат по-хуманистичен подход, в който на служителите не се гледа само като на работна ръка, а като на личности, които имат различни потребности и не работят само заради заплатата си.

Когато парите не са всичко

Парите безспорно са най-важният елемент от цялостната компенсация, но далеч не единственият. От една страна заплата не може да нараства до безкрай и от друга страна тя не отразява всички потребности на служителя. Изплащането само на заплата прави отношенията между работодателя и служителя транзакционни, а не партньорски. Работодателят се стреми да диверсифицира пакета от социални придобивки и компенсации, които предлага на служителите си, за да отговори на по-комплексните им потребности.

 

Предоставянето на пакетни услуги вместо пари има и финансова полза за работодателя. При тях се използва кумулативният ефект на максимизиране на ползите. Например, ако 40 лв. на месец е полицата на служител към допълнителното здравно осигуряване, за тази стойност тя му дава много повече възможности да получи качествени здравни услуги, в сравнение, ако получи 40 лв. като добавка към заплата си.

Не на последно място компаниите не работят в изолация, а са в конкуренция като работодатели и са принудени да се отличат със своя пакет от компенсации, за да са по-атрактивни на пазара на труда. По аналогия на взаимоотношенията с клиентите, когато трябва да представиш своята услуга по уникален начин, и работодателят изражда своето уникално предложение към служителите си (EVP – Employee Value Proposition). Но какво означава това конкретно?

Типовете допълнителни облаги

Финансовият пакет на служителите включва както заплащане и осигуровки, така и бонуси, ваучери, комисиони. Повече от половината от компаниите, с които Adecco работи, предлагат ваучери за храна, обикновено за 60 лв. на месец, което е необлагаемият максимум. Предлагат се и бонуси, обвързани с представянето.

Предоставят се и много материални, но не пряко финансови стимули. В над 1/3 от компаниите се дават карти за градски транспорт. Почти във всички компании се плащат мобилните планове и телефони, а в половината от тях се предоставят и служебни лаптопи, като това варира според позициите на служителите. В 2/3 от компании се предоставят и служебни автомобили, но за специфични позиции.

Друг тип възнаграждение за служителите е предоставянето на различни услуги, стойността на които може да е изцяло поета от компанията или е с участие на служителите. Такива са например допълнителното здравно осигуряване, което виждаме при почти 100% от компаниите. Застраховката живот е по-малко популярна и се среща при една трета от компаниите. Допълнителното пенсионно осигуряване се наблюдава при едва 11% от компаниите. В тази група придобивки бихме сложили отстъпки за закупуване на спортни карти или използване на различни услуги към кафе-вериги, ресторанти, книжарници, оптики, банкови услуги и много други.

През последните няколко години изключително популярни стават политиките на компаниите за поддържане на баланса между личен и професионален живот. Така работодателите целят да привлекат и последните поколения (GenZ), които навлизат в пазара на труда, за които е важно да имат чувство за свобода, гъвкавото работно време и работа от разстояние. Например при повече от 80% от компаниите се наблюдава възможност за работа от вкъщи. Въпреки че минималният брой платен отпуск е 20 дни, в поне половината от компаниите се дават допълнителни дни, които са средно 5 на година. В единица компании само наблюдаваме и възможността за платен отпуск на рождените дни на служителите.

Компаниите се стремят да изграждат и позитивна офис среда. Това може да включва стаите за игра и почивка, които наблюдаваме при повече от половината от компаниите и особено в ИТ сектора. В 2/3 от компаниите се предлагат безплатни напитки например: минерална вода, кафе, чай, а често и храна: ядки, плодове и др.

Kарти за градски транспорт

35%

Мобилни планове и телефони

90%

Лаптоп

50%

Автомобил

65%

Допълнителното здравно осигуряване

100%

Застраховка живот

30%

Допълнително пенсионно осигуряване

11%

Допълнителни дни платен отпуск

50%

Работа от вкъщи

80%

Безплатни напитки и храна

65%

Само за повод ли

Коледа е емблематичен ден в годишния календар. Той не е само важен религиозен празник, но и завършек на календарната година, което поражда специфични очаквания от страна на служителите – коледни бонуси, 13-та заплата, коледно парти, парти за децата на служителите, фирмени подаръци, и т.н. Повечето компании, с много малки изключения, организират ежегодно коледни партита за своите служители. Коледният бонус не е популярен, като се среща при една половина от компаниите и не е с големината на 13-та заплата. Може би причина за това е, че компаниите са ориентирани към поощряване на доброто представяне и предпочитат да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници. Вероятно и това обяснява и защо великденските бонуси са още по-малко популярни. Срещат се при едва 20% от компаниите.

Обикновено ознаменуването на Коледа със специални инициативи не е изолирано събитие от социалния живот в компанията, а е част от организационната им култура.

Единна стратегия за привличане и задържане на служители?

Става ясно, че цялостното възнаграждение на служителите далеч не се изчерпва с изплащането на уговорените заплати, а се моделира от редица фактори: разбиране на потребностите на служилите от различни поколения, финансови възможности на компаниите, организационна и социална среда и свирепа конкуренция на пазара на труда. Нито една придобивка не може да се разглежда в изолация. Обикновено тя е част от по-голямата картина и разбирането на компанията как да възнаграждава и задържа своите служители.

Източник: Адеко България ЕООД
Информацията ви беше интересна и полезна и се интересувате от други подобни теми?

Свържете се с Adecco България за допълнителни проучвания на пазара на труда в България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.