Как да се справим с температурата на въздуха в офиса, когато на половината от колегите им е топло, а на другата половина – студено?

Дали следната ситуация ви е позната?

Сутрин е, тъкмо пристигате в офиса, където работите, и виждате, Мария, която се е завила с шал подобен на одеяло; Иван, който по принцип е на съседното бюро, вече си вее с тефтера, за да се разхлади; Ива пак спори с Пешо, че усеща как струята на климатика се завихря около нейния кръст, а той твръди, че климатикът изобщо не се усеща в помещението.

Да, това е вечният спор за  „перфектната“ температура в офиса, най-трудната за печелене битка.

Офисните температури всъщност могат да окажат значително влияние върху производителността и способността на хората да работят. Всъщност проучване на изследователи от университета Корнел разкрива, че служителите са допускат 44% повече грешки, когато температурата в офиса е била ниска, отколкото, когато е по-висока.

Въпреки че може да изглежда невъзможно да се угоди на всички, има стъпки, които можете да предприемете, за да създадете по-удобна работна среда за себе си, независимо какво изпитвате – замръзвате, изпотявате се или пък сте някъде по средата на двете състояния. Ето няколко съвета как да си създате комфорт в непредвидимия офисен климат.

Когато винаги ви е студено:

Обличайте се като „зелка“

Ако имате склоннност сутрин да ви е малко по-хладно, а следобед горещо, „наслоявайте“ дрехите си. Така ще имате възможнст да съблечете или облечете нещо в случай че ви е топло или студено. Изберете дрехи от естествени материи за още по-голям комфорт и удобство.

Отворете завесите или вдигнете щорите

Пуснете светлина. През деня дръпнете завесите или вдигнете щорите в близост до бюрото ви, за да позволите на слънчевата светлина да затопли естествено помещението. Какво по-хубаво от естествения климатик? 🙂

Носете големи слушалки

Носенето на големи слушалки, покриващи ушите ви, по време на работа е чудесен начин да сигнализирате на колегите си, че сте в работен режим, но това далеч не е единствената им полза.

Ушите ви са направени изцяло от хрущяли и са напълно изложени на климата, което ги прави по-податливи на студа. Замислете се: носите шапки, шалове и ленти за глава през зимата по тази причина, нали?

Е, в офиса големите слушалки служат със същата цел – държат ушите прикрити и далеч от мразовития въздух. (А и не чувате поредния спор за градусите на климатика :))

Пийте топли напитки

Сутрешното ви кафе просто се превръща в още по-голяма ценност. Държането на гореща напитка ще ви помогне да запазите ръцете си топли. Също така, учените препоръчват да пиете по-топли течности, за да затоплите тялото си леко, но не пийте твърде горещи такива, защото те задействат охлаждащата система на тялото ви – запоявате да се потите, което ще ви накара да се охладите.

Вземете си ръкавици без пръсти

Докато задържането на топла напитка може да помогне ръцете ви да не замръзнат, в крайна сметка трябва да оставите чашата, за да свършите някаква работа, нали?

Вземете си ръкавици без пръсти. Те ви позволяват да държите ръцете си топли, като същевременно пръстите ви са свободни за писане.

Днес има толкова много различни стилове ръкавици, така че е лесно да намерите чифт, който да пасне на вас и на офис средата точно.

Избягвайте алкохола

Всички сме чували решението „Нека си пийнем, за да се сгреем!“. И докато охладителите за вино стават все по-разпространени в съвременните офиси, се оказва, че това може да не е най-добрият вариант.

Докато една напитка или две може да ви накара да се почувствате малко „по-топли“ отвътре, консумацията на алкохол всъщност намалява основната телесна температура и увеличава риска от хипотермия. Според проучване от 2005 г., след еднократно пиене, тялото се опитва да противодейства на усещането за затопляне, което изпитваме поради увеличения приток на кръв към кожата, като ни кара да се потим, което след това намалява телесната температура още повече.

Когато винаги ви е горещо:

Вземете си персонален вентилатор

Не е нужно да взимате от големите вентилатори на стойка, за да се охладите. На пазара вече има голямо разнообразие от малки usb такива, които може да включите директно в лаптопа или в телефона си, за да се възползвате от свежестта.

Изключете неизползваната електроника, източник на топлина

Вероятно във всеки един момент в офиса ви е включена шепа електроника, която не използвате. За да намалите ненужното количество топлина, създадено от тези неизползвани машини и светлини, направете усилие да ги изключите от захранването. Това не само ще ви помогне да създадете по-хладна среда, но и ще ви помогне да спестите пари от електроенергия. Win-win 🙂

Останете хидратирани

В стремежа си да се разхладите, не забравяйте да пиете много вода през целия ден. Ако обикновената вода не ви е по вкуса, заменете я с плодова такава, чай, или консумирайте повече храни, които могат да помогнат при хидратация като диня, пъпеш, целина и маруля.

Носете дрехи от дишаща материя

Ако носите вълнени дрехи на работа, не е чудно, че се потите. За да не прегрявате в офиса, трябва да сте умни към избрания от вас плат. Избирайте дишащи материали, за да се охлаждате по-лесно, като например: лен, памук, коприна.

Пуснете студена вода на китките си

Вашата китка и шия съдържат пулсови точки, които са места, където кръвоносните ви съдове са близо до повърхността на кожата ви. Тези пулсови точки са идеални за бърза регулация на температурата. За да се преборите с жегата, пуснете китките си под малко студена вода. Можете също така да намокрите някоколко хартиени кърпи със студена вода и да ги поставите върху китките си. Това ще ви позволи да охладите кръвта си и от своя страна да охладите телесната си температура.

Използвайте охлаждащ спрей

Повечето спрейове съдържат съставки като ментово масло, които са създадени така, че да създават усещане за хлад. Защо? Според невробиолога Дейвид Маккеми, „Ментолът всъщност подвежда мозъците и устата ни в прохладното усещане, защото ментолът активира същия рецептор върху нервните окончания, участващ в усещането за студ“.

Дръжте бутилка с охлаждащ спрей в бюрото си и я използвайте, когато се чувствате леко прегрели. Като алтернатива можете да опитате да дъвчете някаква дъвка от мента, за да постигнете подобно усещане.

Градинският чай пък спомага за по-малкото потене през лятото. Може да вземете спрей или лосион с градински чай, с който да почиствате лицето и ръцете си за моментално освежаване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.