Как по-лесно да превключим на работен режим след летните отпуски и да повишим продуктивността си?

Септември е почти тук. Времето за ново начало след лятната отпуска. Освежени и спокойни, вече сме готови да се върнем отново на работа.

За да не позволяваме носталгията по отминалата почивка да повлиява на настроението ни на работа, подготвихме няколко кратки съвета как да организираме връщането си на работа след почивката по най-оптималния начин.

Започнете с мини „пролетно почистване“

Почистете бюрото си, изхвърлете ненужната хартия и брошури, подредете рафтовете и чекмеджетата си. Организирайте се. Както казват хората: „Подредено бюро, подреден ум“. По този начин ще бъдете готови да се справите със списъка си с работни задачи, които избягвате от завръщането си у дома.

Създайте списък със задачи

Списъците може да не са за всички, но те определено могат да ни „вкарат в работен режим“. Започнете с 3 задачи, които не са големи и могат бързо и лесно да бъдат изпълнени. По този начин ще се чувствате организирани и ще можете да се съсредоточите върху следващите по-сложни и времеемки задачи. Отбелязването на дадена задача като свършена, дори и на най-малката такава, ще ви накара да се чувствате добре и пълноценни в работата си.

Отделете време за планиране

Дайте си време и пространство за планиране и поставяне на нови цели; знайте какво искате да постигнете в края на деня, седмицата или месеца, за да разберете откъде да започнете. Оставете първата сутрин след отпуската за планиране и преориентация, така че да успеете да работите след това с ясен план, без да усещате ужасяващите крайни срокове; не им позволявайте да ви притискат.

Работете градивно

След списъка с 3-те задачи и ясния план, който сте създали, започнете работа постепенно по най-приоритетните задачи. Прегледайте имейла си като отбелязвате най-важните/основните имейли, за да им обърнете допълнително внимание по-късно. Отговорете на тези имейли, които го изискват незабавно, а другите приоритизирайте спрямо останалите задачи.

Поговорете с колегите си

Може би един от най-приятните аспекти на работата ни е контактът с колегите. Какво по-хубаво от завръщане в офиса след отпуска и сутрешно кафе в приятна компания (спазвайки социална дистанция, разбира се). Не пропускайте този момент от деня с колегите си. Приятните разговори ще ви заредят с още страхотна енергия, което ще ви помогне с ежедневните задачи на работа.

Оставете си време за нови идеи

Не знаем за вас, но ние след отпуска сме свежи и заредени с нови идеи, които са се родили точно по време на тези лежерни дни почивка. След завръщане на работа, заделете си време за обмислянето на новите идеи, планиране и съставяне на план за действие по тях. Това ще ви даде страхотен старт на работната седмица.

Грижете се за себе си

Поддържайте енергията, насъбрана през почивката, като се уверите, че поддържате физическа форма, правите си пълноценни почивки по време на работния ден и консумирате прясна сезонна храна, пълна с полезни вещества.

Донесете си нещо малко от почивката вкъщи

Тези малки предмети, които взимаме за спомен от почивката, са заредени с положителна енергия и постоянни ни напомнят за хубавото ни време. Това може да е някакъв сувенир за бюрото, снимка, плакат, мини растение, някаква фигурка, миди от морето и какво ли още не. Също така може да си пуснете някоя песен, която асоциирате с ваканционната дестинация, която сте посетили наскоро. Така ще поддържате духа на отпуската дори и в офиса, ще се заредите за деня и ще ви помогне да започнете да планирате следващата си почивка. Това ще ви даде допълнителна мотивация да поработите, а след това отново да се отдадете на заслужена почивка!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.