Няколко неща, които никога да не казвате или правите в ситуации, свързани с работа

Никой не се ражда научен, това е ясно на всички ни. Въпреки това, всички знаем (или би трябвало да знаем), че отношението ни на работното място не трябва да бъде същото, както това вкъщи, например. На работното място има определени неща, които никога не бива да правим или казваме, защото това е място, споделяно от много хора, в което уважението и взаимната толерантност трябва да надделеят над всичко останало. Ето защо има няколко стандарта на поведение, които трябва да бъдат приети, за да се осигури здравето на компанията.

Неща, които никога да не правите на работа:

  • Оплакване (през цялото време)

На работа винаги трябва да изразявате мнението си, стига да го правите с уважение и смирение. Но да се оплаквате постоянно, е различно. Работата с колеги, които се оплакват много, е много трудна и създава негативна и трудна работна атмосфера. Честно казано, никой не иска да работи с колегата, който постоянно се оплаква от какво ли не.

Ако смятате, че нещо не работи по най-оптималния начин, отделете малко време, за да разберете какъв е проблемът, преди да започнете да се оплаквате. Само тогава можете да се съсредоточите върху проблема и да го разрешите. Може би сте попаднали в стресови ситуации? Може би ви е трудно да делегирате и да поемете отговорности извън възможностите си? Може би се нуждаете от повече мотивация? Всичко винаги има решение, затова го потърсете, преди да надигнете глас!

  • Разговори за политика

Компаниите работят много върху определянето на корпоративна култура, която привлича таланти и задържа хората, които споделят нейната философия. Това обаче не означава, че няма възможност да възникнат политически разногласия между служителите на една и съща организация. Затова е най-добре да избягвате да говорите за политика, когато можете, тъй като това е нещо много лично и може да генерира неприятни емоции у колегите ви, което ще се отрази на цялостната ви комуникация с другите в компанията.

  • И разказването на шеги, и дори само шегуването, ако не сте роден шегаджия, вероятно не е най-добрата идея.

Някои шеги могат да се възприемат по съвсем различен начин от първоначалното ви намерение и да разстроят някого, така че стъпвайте внимателно. Излишно е да казваме, че шегите за расистки, сексистки или хомофобски въпроси не могат да се обсъждат, тъй като на работното място няма място за такива нагласи.

  • Разпространяване на слухове

Отдавна мина времето, когато бяхме по училищните площадки. И макар всички да го знаят, все пак не пречи да ни се напомня от време на време, за да са наясно всички с този факт. Важно правило за служителите във всяка компания е да не се говори лошо за колеги. Ако не се разбирате с някого, запитайте се каква част от себе си проектирате върху него. Това ще ви помогне да запазите спокойствие в отборната динамика и да избегнете изкушението да критикувате някого. От друга страна, ако колега признае много лична информация, можете да направите две неща. Или пазите тайната в безопасност при себе си, или я съобщавате на вашите мениджъри, ако вярвате, че по този начин можете да помогнете на вашия колега. Едно е сигурно, никога не го обсъждайте с други колеги, защото дори ако смятате, че това е просто чат, все пак слух може лесно да генерира неудобни ситуации със сериозни последици за морала на вашата компания.

  • Използване на работното време за „лични неща“.

Подобно на проверка на социалните мрежи, обаждане до приятели или семейство, пазаруване онлайн … компанията ви плаща както за времето, така и за работата. Ако сте завършили задачите си по-рано от плануваното, купуването на раница за училище на детето (например) е последното нещо, което трябва да правите в работното си време. Бъдете инициативни и попитайте вашите мениджъри или колегите от други отдели, ако имат нужда от нещо, тъй като може да се наложи да им помогнете. Култивирането на холистична визия на компанията и грижата за другите е чудесна черта на изпълнителния директор, което ще ви помогне да се изкачите по кариерната стълбица.

Неща, които никога да не казвате по време на работа:

Овладяването на езика също е форма на отношение към работата.

В работни ситуации трябва да се избягват фрази като:

  • „Това не е моята работа“
  • „Нямам време за това в момента“
  • „Не е възможно“

Значението им е синоним на инат и е много разочароващо да има такива колеги. Потенциалният лидер има способността да се адаптира към всяка ситуация и да се справи с нея по положителен начин за всички замесени. Как можем да направим една компания приспособима към новото време, ако имаме хора, закотвени в миналото, които формират твърди екипи, които не успяват да се справят с промяната?

Вместо да използвате този тип негъвкави фрази по време на работа, изберете:

  • „Добре, ще погледна“
  • „Може би мога да помогна?“

 

Това са само няколко от нещата, които никога не бива да правите или казвате по време на работа. Като цяло избягвайте този тип нагласи. Това ще ви помогне да хармонизирате динамиката на работата и да поддържате положителна среда и силни работни екипи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.