Разглеждайки пазара на труда днес, няма как да не обърнем внимание на новопостъпващите в работната сила, а именно поколение Z. Те са родените между 1996 г. и началото на 2000 г. година, за които различни психометрични тестове (обикновено използвани за оценка на корпоративните лидери) показват, че някои представители на поколението вече имат много от атрибутите, необходими да бъдат успешни бизнес лидери. В някои области поколение Z се справят дори значително по-добре от днешните висши корпоративни лидери, според проучването, проведено от The Adecco Group Foundation.

Тези млади хора, тепърва навлизащи на трудовия пазар, обаче са изправени пред предизвикателствата, които налага огромната здравна COVID-19 криза върху бизнеса и обществата по целия свят. Макар и неопитни, представителите на поколение Z вероятно ще оцелеят и ще процъфтяват в това си ампоа на служители и млади лидери, тъй като те притежават много силни качества и развити умения, именно от които в днешния несигурен свят бизнесите се нуждаят. Това може да се случи само ако работодателите познават особеностите на поколение Z и им предоставят шанс да бъдат добре интегрирани в света на работата.

Проучването на The Adecco Group Foundation се фокусира върху характеристиките на тези млади и амбициозни лидери и има за цел да идентифицира къде се крие техният естествен потенциал по отношение на поведението им на работното място и способността им за решаване на проблеми. Това проучване има за цел да изясни как компаниите могат най-добре да подкрепят следващото поколение, за да реализират пълния си потенциал в днешната предизвикателна бизнес среда.

Ключови изводи

Топ 5 умения, в които поколение Z са особено силни:

  • Вземане на решение и започване на действие
  • Формулиране на стратегии и концепции
  • Планиране и организиране
  • Постигане на лични работни цели и задачи
  • Изграждане на взаимоотношения и въздействие върху другите
Но се нуждаят от подкрепа в:

  • Устойчивост – често когато се сблъскват с неуспехи и критики им липсва устойчивостта, необходима да започнат отново, когато нещата се объркат. Склонни са да губят своето желание и увереност да вземат решения.
  • Следване на инструкции и правила – поколение Z вероятно ще поставят под съмнение правилата, които не разбират или смятат, че са от значение.
  • Готовност да се придържат към корпоративните ценности и принципи – фокусът на поколение Z може да бъде насочен към личните им нужди и цели над тези на тяхната функция или организация.
  • Вслушване в нуждите на клиентите и предоставяне на отлично изживяване за клиентите.
Какво може да предложи поколение Z по време на несигурност, както по време на пандемията COVID-19:

  • Способност да решават проблеми, да предлагат нови идеи бързо, които са висококачествени и обмислени по стратегически начин;
  • Решителност, стремеж и енергия;
  • Лидери чрез разбиране, вдъхновение и ясно управление на резултатите.

Проучването разкрива редица полезни тенденции, особено за компании, лидери и специалисти по човешки ресурси, на които е възложено да интегрират представителите от поколение Z на работното място. Проучването групира лидерските качества и по-подробни коментари за представянето на Gen Z под три основни заглавия:

Стил на мислене

Представителите на поколение Z ще приложат възгледите си за света при решаване на стратегически проблеми, добавяйки допълнителна перспектива към опита на по-възрастните си колеги.

Стил на поведение

Поколение Z са активни, разсъждават задълбочено и мислят стратегически. Понякога може да се нуждаят от подкрепа за управление на неуспехите. Също така ще поставят под въпрос дали статуквото наистина има смисъл.

Справяне с предизвикателствата

Поколение Z показват особена сила за водене на промяната и ще процъфтяват, ако им се предложи значима корпоративна структура и подкрепа. Показват значително по-добри резултати от тези на съществуващите висши ръководители в много области на лидерството.

Пълното проучване

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.