Търсенето на работа може да бъде трудна задача и колкото повече конкуренция има за най-добрата роля, толкова по-важно е да се откроявате от останалите кандидати. Средно на специалистите по подбор им отнема само около седем секунди, за да прегледат вашето CV и елементарни грешки като грешки при въвеждане на текста или дълги параграфи, четейки които забравяш за началото им, могат да ви попречат да получите мечтаната работа. За да направите веднага правилното впечатление всеки детайл има значение – от добре изпипаната автобиография до проактивно ви отношение след интервюто. Но как да постигнете всички това?

Ето нашите най-добри съвети как да се откроите при търсене на работа:

4-те стъпки към успеха в търсенето на работа

Що се отнася до кандидатстване по обяви – бъдете избирателни

Никой не бива да кандидатства едновременно за стотици работни места – ако прекалите с кандидатстването, няма да имате време да проучите компанията, да прочетете подробно за ролята и да приспособите вашето CV към конкретната позиция. Като ограничите броя на кандидатстванията, които правите, можете да дадете на всяко едно времето, което заслужава. В крайна сметка ще бъдете по-добре подготвени за интервюто, а добре обмисленената канидидатура и автобиография, които са изцяло съобразени с ролята, ще покажат на работодателя колко сте мотивирани да работите за тяхната компания и защо точно вие бихте се справили най-добре. Вместо да се опитвате да кандидатствате за възможно най-много роли, съсредоточете се върху определен тип позиции, които най-много ви интересуват, и отделете повече време в кандидатурата си, за да сте сигурни, че вашите умения, подходящ опит и лични черти пасват на позицията. Това ще ви гарантира, че специалистите по подбор може веднага да разберат защо сте силен кандидат за ролята, което ще ви даде предимство пред онези, които са подали автобиографии с „един темплейт за всички“ и са се надявали на най-доброто.

Задавайте въпроси на интервюиращия ви

Задаването на няколко въпроса по време на интервюто може да ви гарантира, че ще използвате по най-добрия начин времето си и ще получите цялата необходима информация, за да вземете информирано решение, ако ви бъде предложена ролята. Подгответе си предварително няколко въпроса, но се опитайте да помислите за още един/два и по време на интервюто, въз основа на това, което сте обсъждали. Така ще покажете колко сте ангажирани и заинтересовани от бъдещия ви работодател, което със сигурност може да ви даде предимствео пред другите кандидати.

Ето няколко примерни въпроса:
– Какъв е най-предизвикателният аспект на тази позиция?
– Какво най-много Ви харесва в работата Ви в компанията?
– Как изглежда успехът на тази позиция?
– Какво би се очаквало от мен да постигна през първия месец/година на тази позиция?
– Какво бихте могли да ми разкажете за компанията, което не е споделено в офицалния Ви сайт?
– Има ли нещо друго, което бих могъл да Ви разкажа за себе си, което би Ви помогнало да вземете решение?

Направете връзка с интервюиращия

Възможността да установите връзка с интервюиращия по време на интервюто за работа може да подобри шансовете ви за работа, особено когато вашите умения и опит са подобни на тези на другите кандидати. Уверете се, че знаете името на интервюиращия, и не забравяйте да го използвате по време на интервюто. Бъдете наясно с езика на тялото си; уверете се, че имате добра стойка и наистина слушате какво ви говорят. Постарайте се да останете фокусирани и да разбирате какви въпроси ви задават, защото това ще ви помогне да дадете добре обмислен отговор на всеки въпрос.

Потърсете обратна връзка след интервюто

Да потърсите обратна връзка след интервюто е чудесен начин да уведомите интервюиращите, че наистина се интересувате от работата с тях, и това показва колко сте инициативни и мотивирани. Важно е кога ще го направите – да изчакате само час-два след интервюто може да изглежда малко прекалено нетърпеливо от ваша страна, но ако пък изчакате твърде дълго, ще загубите „набраната инерция“. Свържете се с интервюиращия на следващия ден, за да сте сигурни, че той/тя ще ви помни, защото за специалистите по подбор процесът е мнгоо динамичен и понякога в рамките на 24 часа доста кандидати минават през интервюта. Благодарете на интервюиращия за отделеното време, споделете колко позитивно сте се чувствали по време на интервюто и помолете за обратна връзка относно вашето представяне.

Следването на тези стъпки ще ви помогне да се откроите от тълпата и да създадете трайно впечатление на потенциалния си нов работодател.

Ако искате да приложите съветите ни на практика, не губете време, а кандидатствайте по някоя от над 100-те ни отворени позиции още днес! 

Статията беше първоначално публикувана на английски език от Adecco UK тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.