5 Ключови Стъпки за Успешно Прилагане на Езика на Тялото по Време на Интервю за Работа

„ Хората няма да помнят какво си споделил. Няма да помнят какво си направил. Но в никакъв случай няма да забравят по какъв начин си ги накарал да се почувстват “
– Мая Анджелоу

Езикът на тялото е интересен феномен, който е важен за цялата човешка комуникация. Когато говорите с някого лице в лице, 70-90 % от това, което предавате, дори не са думите, които казвате! Това е езикът на тялото ви – от изражението на лицето до позата и движенията. И ако това не е достатъчно завладяващо, помислете за следното: Езикът на тялото играе още по-важна роля, когато говорите по телефона или по имейл! Това е така, защото няма невербални знаци, които да ни помогнат да изясним какво казваме, така че става още по-важно да обръщаме внимание на тялото си, когато говорим чрез технологиите.

,,Езикът на тялото по време на интервю е може би най-трудната, но и най-въздействаща задача за справяне. Започнеш ли да обръщаш внимание на сигналите, които излъчваш чрез невербалната си комуникация и ги накараш на работят за теб, постепенно ще започнеш да забелязваш позитивната промяна в резултатите.“ Дима Илиева, Консултант Подбор на Персонал

За да постигнете успех по време на интервю, трябва да използвате езика на тялото си ефективно.

Интервюто за работа се разделя в няколко стъпки или ключови момента:

1. Влизане в стаята

За да постигнете успех по време на интервю, трябва да се харесате на интервюиращите, а един от най-добрите начини за това е да използвате ефективно езика на тялото си. Вероятно сте чували за „силовите пози“, тези видове действия, които влияят на начина, по който се чувствате, и на начина, по който другите ви виждат, но има и други фини неща, които можете да направите, за да увеличите шансовете си за успех.
Когато влезете в стаята, протегнете се и направете няколко дълбоки вдишвания, за да се отпуснете. Това ще ви предпази от нервност и ще ви накара да изглеждате уверени. Осъществете зрителен контакт с всички в стаята възможно най-скоро – това показва, че сте съсредоточени и се интересувате от това, което хората имат да кажат.
Още при влизането през вратата трябва да бъдем уверени и с изправена стойка. Усмихваме се, поздравяваме и поддаваме ръката за ръкостискане.
Ръкостискането трябва да бъде с опъната ръка и да не е нито прекалено силно, нито прекалено слабо. По време на този етап е важно да имаме зрителен контакт с интервюиращия.
Преминаваме към избор на позиция за започване на интервюто.

2. Настаняването в залата и избор на място, ако залата е по-голяма

Човек може да заеме 4 основни позиции спрямо друг човек:
– Ъглова позиция (до него от ъгъла на масата) – тази позиция се използва за приятелски и непринуден разговор, защото улеснява визуалния контакт и използването на невербални жестове.

– Позиция на сътрудничество – (до него от същата страна на масата) – използва се ако се работи заедно по общ проект или една и съща задача.
– Конкутентно отбранителна позиция – (срещу съответния човек) – тази позиция може да породи атмосфера на отбрана и конкурентност, тъй като масата се възприема като бариера или разделител между двамата.
– Независима позиция (от срещуположната страна на човека и един стол по-надолу или по-нагоре от него) – тази позиция се заема от хора, които не желаят да имат междуличностни контакти.

В такъв случай позицията, която е най-препоръчителна по време на интервю е ъгловата позиция, предразполагаща към по-приятелски и непринуден разговор и по-широк обхват за използване на подходящи жестове и невербална комуникаця.

– Конкутентно отбранителна позиция – (срещу съответния човек) – тази позиция може да породи

– Независима позиция (от срещуположната страна на човека и един стол по-надолу или по-нагоре от него) – тази позиция се заема от хора, които не желаят да имат междуличностни контакти.

В такъв случай позицията, която е най-препоръчителна по време на интервю е ъгловата позиция, предразполагаща към по-приятелски и непринуден разговор и по-широк обхват за използване на подходящи жестове и невербална комуникаця.

3. Езикът на тялото докато слушаме интервюиращия и докато разказваме за себе си

Тук искам да вмъкна значението на ,,деловия поглед“ – Създавате си мислен триъгълник около очите и челото на човека, като погледа Ви не трябва да слиза по-надолу от очите. Това създава усещането, че говорите сериозно и ще имате контрол над положението и взаимоотношенията Ви.

Ръцете трябва да се виждат и да са пред тялото, тъй като по този начин предизвикваме доверие в човека отсреща. Изследване доказва, че сме по-склонни да вярваме на човек, когато виждаме къде са му ръцете и инстинктивно се страхуваме, когато те са прибрани или са зад гърба му.
Жестовете трябва да бъдат плавни и спокойни.

За да създадем по-добро чувство на близост, можем да копираме жестовете на другия човек като се стараем да не е прекалено изявено и също да се уеднаквим с тона му на разговор.

Краката показват накъде иска да отиде умът. Трябва да се стараем краката да сочат към събеседника и в никакъв случай към вратата. Цялото тяло трябва да следва посоката на краката, в противен случай човека отсреща остава с впечатление, че искаме да си ходим.

Когато накланяме главата си леко встрани показваме интерес към разговора.

Важно е да пазим личното пространство на човека отсреща и да не нахлуваме в него. Ако той се накланя към нас, за да ни разкаже нещо, ние оставаме в същото положение, без да се накланяме към него.

4. Ставането от стола и ръкостискането

Когато ставаме от стола, поддаваме ръката си, благодарим за срещата и отделеното време и отново правим зрителен контакт, като правилата за тези движения си остават същите от предходната точка.
Започваме да се насочваме към вратата.

5. Излизането през вратата

Винаги излизаме с лице към интервюиращия – Обръщаме се с гръб, за да отворим вратата, обръщаме се пак с лице към него и излизаме.
Ако той също реши да излезе с нас и да ни изпрати до асансьора, отново преди да се качим в асансьора поддаваме ръката за ръкостискане, стоим с лице към него и тогава се качваме.

Чрез тези прости правила за добро впечатление и изграждане на по-добра връзка с отсрещната страна можем да си гарантираме успех с представянето и оставяне на добро впечатление от страна на невербалната комуникация.

Свържете се с нас за повече информация!

Статията беше първоначално публикувана на английски език от Adecco UK тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.