Като специалисти в сферата на човешките ресурси, в Adecco ежедневно работим със стотици кандидати за работа, всеки от които старателно (или не чак толкова) подготвя своето CV преди да го сподели с нас и съответно своя бъдещ работодател. На база опита ни, подготвихме тази статия с няколко съвета какво е добре да избягвате във вашето CV.

Вашето CV по-дълго ли е от две страници?

В идеалния случай то не трябва да бъде повече от 2 страници. Може да се наложи да направите някаква „акробатика“ за форматиране, но трябва да поберете цялата важна информация на две страници. Всъщност, ако тепърва започвате кариерата си, няма причина автобиографията ви да е по-дълга от една страница. Но дори и да имате повече от 15 години опит, трябва да изберете информацията, която е най-подходяща за позицията, за която кандидатствате, представя вашия опит по най-добрия начин, и всичко не надхвърля две страници.

Във всеки случай обаче не премахвайте интервали и не съкращавайте нелогично думи, само и само да набутате всичко в тези 2 страници. Всеки специалист по подбор на персонал ще разбере, че сте се опитали да поберете повече текст на една страница и най-лошото е, че ще направите CV-то си толкова нечетливо, че ще отблъсне вашия потенциален работодател и CV-то ви най-вероятно ще се окаже в кошчето за боклук.

Е, за да не надвишавате двете страници, ето няколко малки трика как да форматирате автобиографията си, за да се уверите, че тя остава четлива:

  • Добавете граници на текста по страницата, които са най-малко 2,5 cm.;
  • Използвайте размер на шрифта не по-малък от 11;
  • Бъдете последователни при използването на пунктуация и писане на дати;
  • Бъдете изчерпателни: Избройте вашите постижения и отговорности във формат на точки/булети;
  • Бъдете конкретни: Използвайте конкретни примери, които показват как сте постигнали измерими резултати във всяка роля.

Не проверихте правописа в автобиографията и мотивационното си писмо?

Понякога е необходима само една типографска или правописна грешка, за да изпрати автобиографията ви в кошчето за боклук. Наличието на такава грешка във вашето CV е ясен знак, че или а) не сте обърнали дължимото внимание, или б) сте се опитали да поправите грешките, но сте пропуснали грешки отново. Така или иначе, това няма да направи добро впечатление на вашия бъдещ работодател.

Най-добрият начин да се избегнат правописни и граматически грешки е да имате не един, а няколко души около вас, които да прочетат автобиографията ви. Помолете тези, които познавате, които владеят добре езика (български или английски, в зависимост от това на какъв език сте избрали да напишете автобиографията и/или мотивационното си писмо), да разгледат внимателно вашето мотивационно писмо и/или CV и да посочат точките, които може да са ви убягнали.

Не сте адаптирали вашето CV и/или мотивационно писмо за конкретната длъжност, за която кандидатствате?

Когато кандидатствате за различни работни места, може да изглежда трудно и досадно да се налага да преработвате автобиографията си според всяко едно от тях. Но това е нещо, което в крайна сметка ще ви се отплати. Когато изпращате една и съща автобиография навсякъде, изглежда, че стреляте на сляпо и не създава най-доброто впечатление за вас като професионалист.

За да приспособите автобиографията си до позицията, която ви интересува, първо започнете, като прочетете и разберете добре длъжностната характеристика. Какви са основните изисквания? Кои отговорности са тези, които са пряко свързани с вашия собствен опит, знания и умения?

След като разберете изискванията на длъжността и на конкретния работодател, преработете автобиографията си така, че най-подходящата информация да е включена в началото. Искате специалистът по подбор да забележи най-релевантната и важна информация, веднага щом вземе вашето CV в ръцете си.

Преувеличихте ли малко в автобиографията си?

Мнозина се изкушават да не бъдат напълно честни с информацията, която добавят в автобиографията и мотивационното си писмо, опитвайки се да покажат, че са квалифицирани за конкретната позиция. Може би си мислите, че може да прикриете тази малка хитринка, но най-вероятно истината ще бъде разкрита още по време на първото интервю. Но дори и да успеете да скриете истината на интервюто, има голяма вероятност бъдещият ви работодател да поиска препоръки от предишните ви работодатели и/или колеги, за да провери информацията, която сте включили в автобиографията си и какво казвате по време на интервюто.

Накратко – не го правете! Ако ви хванат да хитрувате, вероятно ще влезете в черния списък на работодателите и това ще съсипете репутацията ви и шансовете ви за нова работа.

Вашата автобиография прави първото впечатление за вас като служител и е определящ фактор дали ще бъдете поканени на лично интервю или отхвърлени на място. Ето защо е важно да не правите грешки! Не може да контролирате дали работодателят ще ви наеме, но можете да се уверите, че автобиографията ви и вашето мотивационно писмо ви представят като един изключително силен кандидат за работа – идеалното допълнение към екипа на вашия бъдещ работодател.

Не пропускайте и другите статии в блога ни:

Какво да попитаме интервюиращия?

Вижте тук

Как да се превърнете в идеалния служител, който работодателите ще търсят след COVID-19 пандемията?

Вижте тук

Поколение Z – Лидерите на Бъдещето

Вижте тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.