По време на интервю за работа как да отговорите на въпроса: „Бихте ли работили по празници и/или уикенди?“

С глобалната Cobid-19 пандемия и промените в света на работата, до които тя доведе, свата все по-трудно да спазваме баланса между кариерата и личния ни живот. Днес, повече от всякога, хората са склонни да работят извън работно време, по време на уикенди или дори през празничните почивни дни. Разбира се, има сектори, в които се изисква работа на смени, които често не зачитат общопризнатите почивни дни.

Има няколко въпроса, които може да срещнете по време на интервю работа или стаж, в някои по-специфични отрасли и особено в сферата на хотелиерството и/или търговията на дребно. Един от тези въпроси е: „Бихте ли работили в празнични и/или почивни дни?“.

Защо работодателите питат това ли? Особено за позиции, свързани с обслужване на клиенти, работа на смени или извършване на работа за други страни с различна часова зона, работодателите се интересуват от този въпрос, за да преценят вашата гъвкавост и способността ви да жонглирате с работата и други ангажименти. В някои случаи отговорът ви може пряко да повлияе дали сте назначени на дадена позиция.

Но преди да отговаряте на подобни въпроси има някои неща, които трябва да имате предвид:

1. Бъдете реалисти относно времето си

Ако работодателят търси някой, който може да бъде на разположение 24 часа в денонощието и знаете, че това просто не е възможно за вас, бъдете честни от самото начало, вместо да прибързвате да приемете работата и да съжалявате по-късно. Много по-лесно е да поемете повече работа на по-късен етап от време, когато сте работили известно време при новия ви работодател, отколкото да започнете силно, да разберете, че не може да смогвате с всички и да намалите мащаба на работата си.

На въпроса по-горе може да отговорите: „Нямам проблем с работата в празнични или почивни дни, стига да мога да определя графика си възможно най-рано.“

Професионален съвет: Не давайте повече подробности от необходимото. Ако баба ви вече е поискала вашата помощ със съботните покупки от хипермаркета, това е прекрасно, но бъдещият ви работодател няма нужда да знае.

2. Знайте границите си

Не забравяйте, че и работодателят има нужди, една от които е увереността, че кандидатът може да изпълни всички изисквания на дадена работа – ангажиментът за инвестирано време е един от тях.

Разбира се, повечето работодатели ще работят с вас, спазвайки всички законови норми, относно работното време. Но при нужда от извънредни часове работа, бъдете директни с бъдещия си работодател относно желанието ви за планиране на извънредното работно време от самото начало. Така вие ще имате ясен план за действие, а работодателят ще разбере вашата готовност да допринасяте за компанита и че ​​сте най-добрият човек за тази работа.

На въпроса по-горе може да отговорите: „За съжаление, поради моите семейни ангажименти, не мога да се ангажирам да работя през всеки празничен ден, но определено бих могъл да се откажа от някои почивни дни, когато компанията има нужда от това.“

Демонстрирайки гъвкавост и ангажираност към позицията, вие ще впечатлите интервюиращия и ще се приближите с една крачка до започването на работата.

Статията беше публикувана първоначално тук.

Не пропускайте и другите статии в блога ни:

Какво да попитаме интервюиращия?

Вижте тук

Как да се превърнете в идеалния служител, който работодателите ще търсят след COVID-19 пандемията?

Вижте тук

Поколение Z – Лидерите на Бъдещето

Вижте тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.